Grafik- og Fil-formater

 

Her får du et hurtigt overblik med korte fakta-forklaringer på de vigtigste grafik- og fil-formater, samt hvor og hvordan de benyttes i forbindelse med arbejde og formidling af grafisk logo-materiale.

 

Når man arbejder med digitalt logomateriale er det vigtigt at kende til de forskellige grafik- og fil-formater. Helt overordnet skelner man mellem to ret forskellige kategorier af grafiske formater:

1. Vektor-baseret GRAFIK-format.
(til brug ifm. produktion af print og tryksager)

2. Bitmap-baseret BILLED-format.
(til digitalt brug ifm. webdesign og digitale medier.)

 

Hvad er et Vektor-baseret GRAFIK-format?

Vektor-baseret grafik er figurer og objekter, som er opbygget af punkter der er forbundet med streger og kurver. Disse figurer kan være udfyldt med en farve eller med et farveforløb. Logoer og symboler som typisk indeholder tekster, tal, budskaber, piktogrammer og illustrationer af blandet art bliver, er for det meste, lavet som vektor-baseret grafik.

Fordelen ved et vektor-baseret logo er at det kan skaleres til alle størrelser uden at kvaliteten bliver forringet. Det gør at man kan bruge logoet i mange sammenhænge og størrelser, og at de kan placeres ovenpå farvede baggrunde eller billeder.

Et vektor-baseret logo bruges typisk til tryksager og printproduktion, i skæreplottere til skilte og bildekoration eller til lasergravering på forskellige produkter.

 

 

 

Hvad er et Bitmap-baseret GRAFIK-format?

Bitmap er et engelsk IT-udtryk, der betyder et kort over punkter. Bitmap-baseret grafik deles op i et fintmasket mosaik af rækker og kolonner og hvert element i en given række og given kolonne, kaldet en pixel, har sin egen farve. Et bitmap-baseret logo-billede indeholder et fastlagt antal pixels, og formatet er godt til at gengive variationer i forskellige farver og forløb.

Et bitmap-baseret logo-billede kan kun skaleres i et begrænset omfang. Hvis billedets størrelse ændres væsentlig, vil resultatet se takket ud i kanterne.

Et bitmap-baseret logo-billede bruges typisk til digitalt brug ifm. skærmpræsentationer, webdesign og digitale medier.

 

 

Hvad betyder:

PRINT
En Logo-fil i et Vektor-format benyttes eksempelvis til bogtryk, digitalt print, avis- og magasinannoncer, tekstil tryk, bannerprint og print/tryk på gaveartikler. Typiske filformater er AI og EPS og kræver professionel software(Adobe).
DIGITAL
En Logo-fil i et Pixel-format til eksempelvis websider og til forskellige skærmformater. Typiske filformater er PNG, JPEG og GIF.
CMYK
CMYK-grundfarverne er Cyan (blågrøn), Magenta (rødviolet), Yellow (gul) og Key-colour (sort). CMYK-farver anvendes til fuldt farvetryk.
PANTONE
Pantone-farver er såkaldte massive farver og anvendes ofte til tryksager i en eller 2 farver. Pantonefarver anvendes primært til trykning af brevpapir, kuverter o.lign.

 

Brug for hjælp? Ring til os på 20 76 76 42